Foto: Janerik Henriksson/Scanpix.
Västra Götaland

Vanligt med brister i charken

Över hälften av proverna från skivade charkprodukter, som skivats i butik, får anmärkning på den hygieniska kvaliteten.
Det framkommer i ett livsmedelsprojekt gjort i Västra Götalands län.

Projektet är en uppföljning av ett projekt som genomfördes år 2004 och 2005 och visar att den hygieniska kvalitén har försämrats.  

153 prover togs. Av dem hade 91 stycken anmärkningar på grund av bakterier, mögel eller jästsvamp. Det motsvarar 59 procent.

Proverna analyserades på bäst-före-dagen. Dessutom kontrollerades grundförutsättningar som var handtvättställen låg, om det fanns tvål och engångshanddukar vid tvättställen och om personalen bar smycken. Förvaringstemperaturer kontrollerades också.

Resultaten indikerar bland annat att brister kan förekomma vid hanteringen av produkterna och att hållbarhetstiden satts för långt fram.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".