Skövdebo hem från Irak:"1,3 miljoner i massgravar"

Det kan finnas 1,3 miljoner döda i massgravar i Irak. Det säger Mats Hallsund från Räddningsverket i Skövde, som precis har återvänt från Bagdad. - För det lilla landet Irak är det en enorm siffra, säger Mats Hallsund.
Han har varit i Irak för att på Sveriges uppdrag undersöka förutsättningarna för Sverige, att hjälpa till med identifieringen av de döda som hittas. Ingen vet hur många människor, som kan tänkas ligga i massgravarna. Enligt Mats Hallsund pendlar uppgifterna från 300 000 upp till 1,3 miljoner döda. Han säger att massgravarna och det stora antalet försvunna tyder på ett skräckvälde, som saknar motstycke under efterkrigstiden. - För mig personligen är det fråga om rena Josef Stalin-klassen, säger Mats Hallsund. Om det ska gå att identifiera alla döda är det ett arbete, som kommer att ta minst tio år. Mats Hallsund och folkrättsexperten Agneta Johansson ska nu rapportera till regeringen om besöket i Irak. Sedan ska det beslutas om Sverige ska ställa upp med experter i form av arkeologer och patologer.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista