Hemliga bergrum kan hamna i fel händer.

Kriminella kan ta över bergrum

Säkerhetspolisen är orolig att kriminella gäng ska komma över militärens hemliga bergrum, och använda dem i kriminellt syfte. Problemet har aktualiserats eftersom försvarsmakten säljer av sina tidigare hemliga anläggningar.

– Säpo har sagt att situationen i vissa speciella områden varit sådant att de avråder från en försäljning. 

Det beskedet har Stefan Magnusson som är chef för Fortifikationsverkets markavdelning fått av säkerhetspolisen flera gånger. 
De senaste 15 åren har många av försvarets anläggningar avhemligats, det vill säga tömts på känslig utrustning, och förseglats.

I dag finns cirka 2 000 större berganläggningar kvar. En stor del av dem ska avvecklas och kanske säljas på den öppna marknaden.

Flera gånger har Säpo stoppat försäljningar - eftersom man inte vill riskera att bergrummen köps av kriminella gäng som förvandlar dem till gömställen för stöldgods eller sig själva.

– Det kan vara svårare att komma åt de kriminella gängen om de har ett bergrum eftersom det är lättare att försvara och gömma aktiviteter för polisen där. Men om hotbilden avtar kan det finns möjlighet att sälja senare, säger Stefan Magnusson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".