Elever kan välja att åka till Afrika i trean. Foto: Henrik montgomery, Scanpix
Skövde

Utbildning skickar elever till Afrika

Västerhöjdsgymnasiet och kavelbrogymnasiet i Skövde har tillsammans startat en utbildning som fokuserar på Globala frågor. Eleverna får bland annat besöka ett land i Afrika, Asien eller Latinamerika under utbildningen.

– Vi måste börja ta tag i problemen med fattigdom. Vi kan ju inte bara låta folk dö, säger Igbale Hasani som valt utbildningen Global Klass.

Eleverna på utbildningen Global klass studerar flera internationella kurser. De får lära sig mer om mänskliga rättigheter, religion, politik och miljö. En viktig del av utbildningen är en studieresa som eleverna får göra i årskurs tre. De får besöka Asien, Afrika eller Latinamerika.

Läraren Olof Franck som undervisar på utbildningen kommer nu att besöka Indien för att skapa kontakter och erfarenheter inför elevernas resa. Han menar att globala frågor blir allt viktigare för ungdomarna.

– Idag handlar mycket om globala frågor och det är svårt bedriva undervisning som bara fokuserar på Svenska frågor. Dessutom är det viktigt att ungdomar även får se problemen på plats. Att få igång en diskussion om rättvis, jämställdhet, miljöfrågor och ekonomiska frågor.

– Man får komma ut till byarna och träffa människor och se hur de har det på riktigt, säger eleven Andreas Widelund som ser fram emot resan som han får göra om ett år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".