Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Försvarsministern sviker menar skolchef

Publicerat måndag 12 januari 2009 kl 14.35
Träningsaktion vid Räddningsskolan. Foto: Räddningsverket

Mona-Lena Beckman, tidigare skolchef på den nu nedlagda Räddningsskolan i Skövde, riktar skarp kritik mot hur försvarsminister Sten Tolgfors behandlat Räddningsskolan i Skövde, som inte drivs vidare i privat regi, trots att intressenter funnits.

I dag samlades personal på Räddningsskolan i Skövde för att lämna in skyddskläder och annan utrustning. Vid årets slut stod det klart att skolan ska avvecklas och de anställda sägas upp.

– Försvarsministern var här i februari, och beslöt då att pröva möjligheten att låta verksamheten gå över till en annan huvudman. Han har inte hållt sitt ord, och inte lyssnat på sin utredare, säger Mona-Lena Beckman, före detta skolchef på räddningsskolan i Skövde.

Skarp kritik
Mona-Lena Beckman är i dag på DN debatt är skarp i sin kritik mot försvarsministern. Enligt henne har han saboterat möjligheten att skapa en utbildningsplats i privat regi för brandmän och annan räddningspersonal - som komplement till statens egna räddningsskolor - och i stället gjort sitt bästa för att staten ska få monopol på verksamheten.

Medan det i Skövde finns personal som vill jobba och en privat intressent beredd att driva utbildningarna vidare så har allting gått i stå, menar Mona-Lena Beckman. Men Sten Tolgfors kan fortfarande rädda situationen, säger hon.

– Jag tror att alla behöver sätta sig ner och fundera över hur ska vi se till att göra det möjligt, det som riksdagen beslutat, säger Mona-Lena Beckman.

Får nya jobb
En handfull av personalen i Skövde får nytt jobb i den nya Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap och flyttar till räddningsskolorna i Revinge eller Sandö. Resten har tackat ja till erbjudande från Trygghetsstiftelsen, som ska hjälpa och stötta dem som ställs utan jobb. Personalen har från 4 månader till 1 års uppsägningstid.

De allra flesta kommer att vilja vara med om utbildningsplatsen drivs vidare i privat regi - det är ett som är säkert säger Jan-Olof Säll. För ilskan och besvikelsen riktas inte mot skolan utan mot beslutsfattarna.

– Vi är besvikna på politikerna, och framförallt politikerna i Västra Götalandsregionen, säger Jan-Olof Säll, fackordförande för Statstjänstemannaförbundet på skolan, och en av de som börjat packa.

Själv säger Försvarsminister Sten Tolgfors, som hela tiden sagt att han vill att Räddningsskolan ska drivas vidare, att det hela blev för dyrt och för svårt att genomföra.

– Förutsättningen var att regering och riksdag fortsatt skulle besluta hur utbildningen skulle se ut. Om det här skulle genomförts krävdes att utbildningssystemet skulle göras om, och en statlig garanti på ett antal miljoner. Då menar jag att man inte funnit ett alternativ, säger Sten Tolgfors.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".