TIDAHOLM

Fångar klagar på Tidaholmsanstalten

Fängelset i Tidaholm har JO-anmälts på 20 punkter av Fångarnas förtroenderåds riksorganisation, Frio. Anmälarna menar att anstaltsledningen inte följer gällande regler på en mängd områden.

Den mest allvarliga kritiken gäller brott mot sekretessen, då handlar det om att anstaltspersonal berättat för andra myndigheter att den och den personen sitter inne.
– Anstalten har berättat för Centrala studiestödsnämnden om vilka som har studiebidrag, säger Rickard Nilsson, ordförande i Frio. Det är otillåtet samarbete mellan myndigheter, som inte får samköra sina register.

Andra anmälningspunkter handlar bland annat om uteblivna kopior på beslut, rökförbud utomhus, förbud mot tidningar om tatueringar och rätten att föra telefonsamtal med advokat i avskildhet.
– Telefonen där man gör advokatsamtal sitter i själva vaktkuren och det är omöjligt att prata ostört, säger Rickard Nilsson. Det gör att det kan vara svårt att tala helt ärligt med sin advokat.

Frio menar att ledningen på Tidaholmsanstalten bryter mot de gällande reglerna för de intagna på en mängd olika områden och Rickard Nilsson, som har tillbringat nio år i fängelse, tycker att just anstalten i Tidaholm utmärker sig på det området. Nu hoppas han att Justitieombudsmannen ska ge de intagna rätt.
– Förhoppningen är att det riktas allvarlig kritik mot anstaltsledningen så att de följer gällande regelverk i framtiden, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".