Foto: Bertil Ericson/Scanpix.
Skövde

Volvovarsel oroar arbetsförmedlingen

På arbetsförmedlingen i Skövde har tisdagens varsel av 400 kollektivanställda på Volvo Powertrain lett till dyster stämning.
– Man måste tyda marknadens signaler. Det ser ut som det gör och det är djupt tragiskt, säger sektionschefen Magnus Oscarsson.

Sedan det förra Volvovarslet i november, då 580 personer varslades vid fabriken i Skövde, har arbetsförmedlingen i Skaraborg fått två extra arbetsförmedlare som förstärkning.

Sektionschefen Magnus Oscarsson säger att antalet arbetssökande i Skövde har ökat markant under hösten. På tisdagen träffades personal från Skaraborgs arbetsförmedlingar för att upprätta en gemensam handlingsplan.

– Det handlar mest om vikten att tidigt komma i kontakt med arbetsgivare och trygghetsaktörerna. Det handlar också om hur vi riktar information till de varslade.  

Chans till nystart
Magnus Oscarssons råd till dem som varslas är att tidigt ta kontakt med arbetsförmedlingen, men han har också ett annat råd:

– Det kan låta som en klyscha men jag tror att man ska försöka att se möjligheterna i mörkret, för det här kan innebära en nystart. Många som kommer hit har länge haft tankar på att utbilda sig och det här kan ju vara en möjlighet att pröva den banan.  

Magnus Oscarsson och hans kollegor på arbetsförmedlingen har svårt att sia om framtiden och väntar nu på en reaktion från regeringen.

– Vi väntar på det så kallade stimulanspaketet som regeringen ska presentera. Vi har bara fått annonserat att det kommer men vet inte när eller vad det innehåller.

Stina Banck
stina.banck@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".