Kent Johansson. Foto: Pontus Lundahl/Scanpix.

Olika åsikter om permitteringsstöd

Regeringens varselsamordnare, regionrådet Kent Johansson från Skara, undersöker möjligheterna till att införa ett permitteringsstöd för krisdrabbade företag. Men statsminister Fredrik Reinfeldt avfärdar förslaget som lagts fram. 

Permitteringsstödet är tänkt att ges till dem som den senaste tiden varslats om uppsägning och kan komma att förlora sina anställningar.

Regeringens varselsamordnare Kent Johansson sade under onsdagen att möjligheten till ett permitteringsstöd är något som ska undersökas.

Fordonsindustrin har föreslagit för näringsdepartementet att staten ska vara med och betala en del av de anställdas löner, i stället för att företagen säger upp personal. Många europeiska länder har liknande system.  

– Man är intresserad av att få både för- och nackdelar belysta. Vi har ju ett helt år på oss så jag hoppas att vi ska kunna diskutera det här, säger Kent Johansson.

Men under onsdagens partiledardetbatt var statsminister Fredrik Reinfeldt tydlig med att ett sådant stöd inte kan vara regeringens ansvar. Han anser att det är Volvo, som haft stora vinster de senaste åren, som själv måste axla ansvaret och hjälpa dem som varslats.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".