SKÖVDE

Kamratstödjare prövas i varselvågen

Det nya storvarslet som lades på Volvo Powertrain i Skövde på tisdagen kom som en chock för de anställda. Fackförbundens kamratstödjare, som ska hjälpa till i kriser, har aldrig tidigare varit med om en lika svår situation.

Jonny Alfredsson, IF Metalls kamratstödjare på Volvo Powertrains monteringsfabrik i Skövde, berättar att kamratstödjarna funnits i 20 år, men att de aldrig har behövts lika mycket som nu när varsel lagts i en sådan omfattning.

Stor förtvivlan
Många av industripersonalen känner förtvivlan och oro inför den situation som uppstått när ytterligare ett stort varsel lagts hos Volvo i Skövde. Totalantalet varslad personal uppgår nu till 980 personer.

– Man står i klungor. Vuxna karlar står och gråter, vilket väl inte är något konstigt i den här situationen. Det är det läget som är just nu.

Varken fackförbundens 22 kamratstödjare på Volvos fabriker i Skövde och Floby, eller övriga anställda, ser något ljus i tunneln just nu, berättar Jonny Alfredsson.

– Det har ju lagts varsel tidigare och det har gått bra, vilket man kanske inte ska räkna med den här gången, som det ser ut, säger han.

Svår uppgift
Det säljs just nu under rådande lågkonjunktur inga lastbilar någonstans i världen. För kamratstödjarna på Volvo Powertrain är det en tuff uppgift att försöka att hjälpa så många arbetskamrater i en svår personlig kris.

– Vi är vanliga arbetare vi också, vi är inga specialpedagoger på något vis. Vi kan ta lite hjälp ifrån företagshälsovården, men det är så mycket folk som är involverade i varslen och det är så många som mår dåligt. Jag tror inte att någon organisation är rustad för att klara detta.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".