Patrik Björck, Socialdemokraterna.
POLITIK

(S) vill ha 50 000 utbildningsplatser

För att möta vågen av varslade som snart går ut i arbetslöshet krävs en satsning på utbildningsplatser på alla nivåer. Det anser (S), som kritiserar regeringen för att inte göra tillräckligt.

– Det handlar om ett slags kunskapslyft, säger Patrik Björck, Socialdemokraterna. Vi vet att de som blir arbetslösa och inte har någon utbildning har väldigt svårt att komma tillbaks.

Patrick Björk vill också ha utbildning för anställda som riskerar att sägas upp, liknande det permitteringsstöd som har efterlysts av både AB Volvo och fackförbundet Metall.

Volvo är ett företag som har haft stora vinster under en följd av år och regeringen har pekat på det som ett argument för att företaget självt borde klara att vidareutbilda sin anställda, utan pengar från staten. Men det argumentet köper inte Patrik Björck (S).

– Alternativet är att du har ett antal personer som går ut i arbetslöshet och det kostar också pengar, säger han. Det handlar också om att vara rustade när konjunkturen vänder och det finns en efterfrågan på Volvos maskiner igen.

skaraborgdirekt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".