Foto: Henrik Montgomery/Scanpix.
Skövde

Skolorna dåliga på att anmäla brott

Skolorna är inte tillräckligt bra på att anmäla elever som begår brott till socialtjänsten.
Skolorna borde anmäla oftare - för barnens skull, menar Roland Bertilsson, på socialförvaltningen i Skövde.

Roland Bertilsson och hans kollegor på socialtjänsten arbetar med barn upp till tretton år. Om de kränkningar som under hösten förekom på Sventorps skola hade anmälts, så hade anmälningarna hamnat där.  

Men skolorna är dåliga på att anmäla brott. Socialtjänsten i Skövde får inte in många anmälningar:  

– När det gäller misstanke om missförhållanden och oro för barn så är inflödet stort, men när det gäller brott så är det ovanligt att det anmäls till oss, säger Roland Bertilsson, chef för barn- och familjeavdelningen på socialförvaltningen i Skövde. 

För barnens skull skulle han önska att skolorna anmälde oftare:  

– Finns det någorlunda belägg för att ett barn begått ett brott så kan jag tänka mig att det kan vara en fördel att vi bli inkopplade och undersöker så att det inte finns ett mönster i barnets beteende, eller att det är ett utslag av att barnet har det dåligt i hemmiljön eller på annat sätt.  

Straffar inte
Socialtjänsten träffar barnet och familjen och om det krävs tar man även kontakt med skolan.

Ofta tycker barnet att det är skönt att brottet klaras ut: 

– Det kan närmast vara befriande för barnet att träffa någon utomstående som undersöker vad som har hänt. Vi pressar aldrig barnen utan intresserar oss mer för hur de har det och om det kan finnas en förklaring till deras beteende i deras livssituation, säger Roland Bertilsson.  

Linnéa Frimodig
linnea.frimodig@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".