Electrolux i Mariestad varslar personal.
Mariestad

Dyster framtid spås för Electrolux i Mariestad

Uppdaterad 07:43
Electrolux i Mariestad varslade på torsdagen 125 personer om uppsägning. Varslen motiveras med minskade produktionsvolymer och vikande efterfrågan. Personalen ser dystert på fabrikens chanser att överleva.

För Jerry Gustavsson, som jobbat i företaget i 22 år, var det ett dystert besked.

– Vi trodde ju att det räckte med de första varslen men nu kom ju detta som ett dråpförslag. Det är fruktansvärt.

Vikande efterfrågan
Förutom den vikande efterfrågan har förenklade och effektivare rutiner gjort det möjligt att dra ner antalet tjänstemän, enligt ett pressmeddelande från Electrolux ledning.

Electrolux har i dag 700 anställda i Mariestad. Av de 125 varslade är nio tjänstemän. MBL- förhandlingar med facket har inletts, och den varslade personalen beräknas lämna företaget löpande under året. Electrolux varslar även 77 personer vid fabriken i Motala.

Tufft för personalen
Och det har varit tufft för personalen i Mariestad under en lång period nu. I våras varslades 129 anställda om uppsägning. Under hela december stod fabriken still och de flesta av de 700 anställda var hemma på permission.

Under den perioden kom också beskedet att Electrolux-koncernen skulle minska med 3 000 anställda.

Och nu, när de anställda nyss är tillbaka i jobb igen, så kommer det nya varslet som innebär att sammanlagt 350 personer i Mariestads kommun fått veta att deras jobb försvinner, sedan i somras.

Dyster framtid
Den här utvecklingen oroar Jerry Gustavsson.
– Jag säger som de flesta som jag pratat med: vi tror inte att det finns någon framtid för Electrolux i Mariestad, tyvärr. Så illa tror jag att det är.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".