Foto: Malin Hoelstad/Sv D/Scanpix.
Skövde

Skövdeforskare doktorerade i IT-säkerhet

Internetbedrägerier stod för den absolut största ökningen av antalet anmälda brott förra året. Det visar siffror från Brottsförebyggande rådet, Brå.
– Bedragarna är mycket duktigare än vi tror och de utnyttjar människors svagheter, säger Marcus Nohlberg, doktor i IT-säkerhet.

På torsdagen doktorerade Skövdeforskaren Marcus Nohlberg i IT-säkerhet.

I sin avhandling, som heter Social engineering, tar han upp olika sätt som bedragare använder för att lura folk.  

Ett aktuellt exempel är en bedragare som nyligen härjade i Norrland. Han ringde upp privatpersoner mitt i natten och sa att han ringde från bankens IT-avdelning och att det var problem med personens konto. 

De nyvakna privatpersonerna ombads sedan lämna ifrån koder och sifferkombinationer från sina bankdosor. Med hjälp av dem kunde bedragaren sedan logga in på deras bank och länsa kontona.  

Slår till vid rätt tidpunkt
– Han ringer mitt i natten, de är nyvakna och lite oroliga över vad som hänt, så många lämnade ut sina koder. Bedragarna utnyttjar människor svagheter. Hur mycket information vi än fått så blir vi lurade om bedragaren slår till på rätt ställe vid rätt tidpunkt, säger Marcus Nohlberg.  

Brott via nätet känner folk ofta av och bedrägeriförsöket misslyckas. Men vid mötet mellan människor trillar de flesta dit.

– Det viktigaste är att tänka på är att om erbjudandet är för bra för att vara sant så är det oftast inte det, säger Marcus Nohlberg.

Christopher Johansson
christopher.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".