Falköping

Ekonomisk kris i Falköpings kommun

Kommuninvånarna i Falköping hotas av stora sparpaket under de kommande tre åren. Sammanlagt handlar det om 75 miljoner kronor.

Den politiska majoriteten i Falköpings kommun beslöt i fjol att höja skatten med 50 öre under 2009. Nu visar det sig att skattehöjningen inte räcker på långa vägar. Orsaken är att skatteintäkterna väntas minska kraftigt under lågkonjunkturen.

– Situationen på arbetsmarknaden gör att alla kommuner måste se om sitt hus, säger kommunalrådet (C) Ulf Eriksson i Falköping.

Enligt kommunens ekonomichef Janos Dios behöver kommunen spara 10 miljoner i år, 30 miljoner nästa år och 35 miljoner 2011. 

Om inte kommunalskatten höjs igen så väntar stora besparingspaket. Och för att kunna spara så stora pengar måste personalstyrkan bantas ordentligt. 

– Politikerna funderar nu över hur besparingarna ska gå till. Det är därför som vi inte har några färdiga paket ännu, säger Janos Dios. 

Frågan är då om politikerna i Falköping vågar dra ner på områden som vård, skola och omsorg: 

- Det törs jag inte uttala mig om, men det hoppas jag, för det är där de stora pengarna finns. Det här är den värsta krisen sedan -92, säger Janos Dios.

– Det är hårda tider och vi måste se över vilka verksamheter vi kan förändra och effektivisera, säger Ulf Eriksson.

Kjell Claeson
kjell.claeson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".