IAC i Tidaholm kommer att avvecklas. Foto: Marthina Stäpel

Slutet för IAC i Tidaholm

IAC går vidare med nedläggningen av fabriken i Tidaholm. Det har företagsledningen nu meddelat. Löntagarkonsultens rapport förändrar inte företagets beslut.

I början av november meddelade bildelstillverkaren IAC Group att fabriken i Tidaholm med 250 anställda skulle läggas ned.

Sedan dess har en löntagarkonsult gått igenom förutsättningarna för fabriken. Men nu meddelar företagsledningen att den rapporten inte förändrar någonting.

- Det är en väl genomförd rapport, men förändrar inte vår analys, säger Marcus Nyman, Sverigechef för IAC Group AB, i ett pressmeddelande.

Ann Österberg, ordförande för IF Metall-facket på IAC, är inte överraskad.

- Det var väl nästan väntat, men det är sorgligt. Och vi menade att löntagarkonsultens förslag att behålla verksamhet i Tidaholm i mindre skala, var genomförbart.
Erbjuds flytta med
Beslutet innebär att fabriken stängs under 2009 och att dess verksamhet flyttar till enheterna i Färgelanda, Skara och Göteborg. 

Företagets inriktning är att bereda så många som möjligt av de anställda vid Tidaholmsenheten anställning vid övriga enheter inom IAC Group i Sverige. Dessutom kommer omställningsstöd att erbjudas dem som vill ta anställning i Göteborg.

Men Vd Marcus Nyman skriver i ett pressmeddelande att situationen fortfarande är osäker och han utesluter inte nya varsel i framtiden.

Delvis därför är de anställda i Tidaholm tveksamma till företagets erbjudande om nytt jobb, framförallt då i Göteborg.

- Det är inte lätt att släppa allt i Tidaholm för en osäker framtid inom bilindustrin i Göteborg, säger Ann Österberg.
Tomas Ek
tomas.ek@sr.se


 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".