Skärv

Gravida Therese tackade ja till läkemedelsstudie

Över 200 gravida kvinnor i landet har hittills deltagit i en studie av ett nytt läkemedel, som man hoppas ska ge en snabbare förlossning för förstföderskor. För Therese Rosendahl från Skärv var det självklart att ställa upp.

– Vi vill hjälpa till och eftersom jag mått bra under hela graviditeten så kunde jag vara med, säger Therese Rosendal.

Hon och hennes sambo Magnus Roxner väntar sitt första barn, och beräknat förlossningsdatum var igår.  Sedan i onsdags har hon åkt in de tre milen till Kärnsjukhuset varje dag för att ta en spruta i magen, och det ska hon göra fram till förlossningen.

Snabbare förlossning
Det man vill undersöka är om läkemedlet ger en snabbare förlossning för förstagångsföderskor, som ofta har långdragna förlossningar med svagt värkarbete, som i många fall leder till att kvinnorna behöver värkstimulerande medel, och i vissa fall måste förlösas med kejsarsnitt.

– Det är bra om jag kan vara till hjälp och bidra till att det blir lindrigare att föda, säger Therese Rosendahl

Innan studien är klar ska 260 kvinnor i Sverige ha deltagit, hittills är det 217, varav 5 i Skaraborg. Hälften av de som deltar får läkemedlet, och hälften får saltlösning.

Spruträdd
Men Therese Rosendahl, som alltså åker sex mil om dagen för att ta sprutorna och är spruträdd, tycker att hon har vunnit mycket på att vara med, även om det visar sig bara vara saltlösning i hennes fall.

– Att få möjlighet att åka in till sjukhuset varje dag och lyssna på hjärtljuden är en så stor vinst för mig att det inte spelar så stor roll.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".