Skaraborg

Sjukhuspersonal oroas av besparingar

200 heltidstjänster ska bort inom Skaraborgs sjukhus de kommande två åren. Samtidigt utlovar sjukhusledningen att vårdköerna ska bort i år.

– Jag tror inte att man kommer att orka, säger Louise Brinkhammar, sköterska på kirurgen på Kärnsjukhuset.

Neddragningen görs för att kunna genomföra besparingskravet på 80 miljoner kronor, ett besparingskrav som kommit till på grund av sviktande ekonomi och vikande skatteunderlag.

Sjukhusen har också levt över sina tillgångar de senaste åren, och fått extra pengar för att klara av att minska köerna. De har nu kravet på sig att anpassa sig till minskade resurser, utan att göra avkall på arbetet med att helt ta bort köerna. 

På avdelning 71-72 på kirurgen på Kärnsjukhuset i Skövde är enhetschefen Catarina Holmström orolig:

– Idag ser jag inte lösningarna på hur vi ska kunna dra ner på personalen och samtidigt försätta att jobba på samma sätt. Därför infinner sig en viss oro, säger hon.

Personalbrist redan nu
På avdelning 71-72 på kirurgen på KSS finns idag i stort sett bara dödssjuka patienter. Många av dem har cancer.

– De som är här nu är betydligt mer sjuka än tidigare. Ett resultat av effektiviseringar, säger enhetschefen Catarina Holmström.

På kvällar och helger tar fyra sköterskor hand om 22 patienter på avdelningen. Blir det vakanser då så finns bara sjukhusets vikariepool eller övertid som alternativ.

– Ingen tror ju att det kan vara möjligt att spara och ta bort tjänster, samtidigt som vi vet att ska vara möjligt, säger Catarina Holmström.  

Ändå har Skaraborgs sjukhus ännu bara påbörjat arbetet med att dra ner på personalen. På flera stora sjukhus i landet, däribland Sahlgrenska i Göteborg, finns det sparkrav på flera hundra miljoner, och på Karolinska i Stockholm riskerar 600 personer att mista jobbet.  

I Skaraborg är det inte varsel utan naturliga avgångar och otillsatta vakanser ska kunna stå för hela personalminskningen.

Får effekter
Att sjukhusen trots neddragningar ska klara samma jobb, tror också ledande sjukvårdspolitiker kan bli svårt.

– Vi kommer säkert att hitta exempel där köer vid vissa tillfällen växer. Men det handlar om att anpassa sin organisation till den vanliga normala driften, säger ordföranden för Hälso- och sjukvårdsnämnden i Västra Skaraborg, Bengt Andersson.

Skaraborgs sjukhus har klarat att minska köerna betänkligt under 2007 och 2008. Men nu tas resurserna för detta bort.

– Vi måste anpassa kostymen. Vi ska ha en tajt organisation. Med minsta möjliga kostnader ska vi klara vårdgarantin, säger Bengt Andersson

Inställda operationer
En bemanningsöversyn görs just nu, och cheferna kommer i dagarna att intervjuas om möjliga sätt att spara på.  

Redan idag stryks operationer på grund av personalbrist. Sköterskan Camilla Hessel befarar att det blir vanligare när besparingarna genomförts: 

– De kommer att leda till sämre vård och så kan man inte ha det. Jag tror att det kan bli tufft, säger sköterskan Camilla Hessel.

- Folk kommer att sjukskriva sig, säger kollegan Louise Brinkhammar. 

Sten Lillieström
sten.lillieström@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".