Foto: Tomas Oneborg/Scanpix.

Krisen får niondeklassare att tveka

Inom några veckor ska alla niondeklassare ha gjort sitt val till gymnasiet.
En uppsjö av olika utbildningar - tillsammans med den senaste tidens varsel och nedläggningar i Skaraborg - har fått många ungdomar att blir extra fundersamma.

Den 2 februari måste alla niondeklassare ha bestämt sig för vilket gymnasieprogram de vill söka till.  

De senaste åren har utbildningar som bygg-, industri- och fordonsprogrammen varit populära, men Bodil Nilsson, studie- och yrkesvägledare på Högelidsskolan i Mariestad, tror att det kan bli färre som söker till de praktiska programmen nu när arbetsmarknaden ser ut som den gör: 

- Det skrämmer säkert att det inte finns något som är tryggt. Vi vet ju inte hur det kommer att se ut och vem hade för några år sedan kunnat räkna ut att det skulle bli såhär? Det finns ju inte en möjlighet, säger hon. 

Avråder ingen
På Högelidsskolan verkar detta resultera i ett visst uppsving för studieförberedande gymnasieprogram. Bland de elever som SR Skaraborg träffar är det många som väljer bort de yrkesförberedande programmen.  

Som studie- och yrkesvägledare försöker Bodil Nilsson hjälpa och vägleda eleverna i djungeln av olika utbildningar. Men hon avråder ingen från att söka de praktiska gymnasieprogrammen:

– Absolut inte. Vi behöver fordonsmekaniker, betongarbetare, murare och en del annat inom bygg.  

Stina Banck
stina.banck@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".