Vattnet från nödduschen orsakade stora skador.
SKÖVDE

Ungdomar åtalade efter vattenskada

Fyra ungdomar som misstänks ligga bakom omfattande vattenskador i Helenaskolan i Skövde i somras åtalades på onsdagen misstänkta för olaga intrång i byggnaden. Två av pojkarna åtalas också för grov skadegörelse. Enligt åklagaren har de vridit på nödduschar i skolan och på så sätt orsakat en stor översvämning.

Det var den sjunde juli i fjol som fyra pojkar i 16-årsåldern tog sig in på Helenaskolan i Skövde. En av pojkarna har i polisförhör berättat att han tidigare under våren tagit en upphittad nyckel som hängde i cafeterian.

Med den nyckeln låste han upp den aktuella julidagen och de fyra pojkarna gick då till elevernas uppehållsrum där de drack öl och tittade på tv. De blev senare utkörda av en städerska och lämnade då skolan.

Vred i gång nödduschar
Senare under kvällen återvände tre av pojkarna till skolan och gick in för att kolla vilka salar de kunde ta sig in i med nyckeln. Enligt polisens förundersökningsprotokoll har de sedan vistats i flera olika klassrum och någon eller några av dem har vridit i gång nödduschar som finns i de salar där det förvaras kemikalier. Vattnet började forsa ur duscharna och pojkarna försökte stänga av men fick panik och sprang därifrån.

En passerande larmade senare räddningstjänsten som snabbt begav sig till skolan. Vattnet rann då utmed fasaden och man satte i gång arbetet med att få stopp på läckaget.

Lokalerna återställda i augusti
Ett omfattande jobb med att reparera skolan pågick under sommaren och lokalerna var så gott som återställda när det var dags för skolstarten i augusti.

Den eller de som döms för skadegörelsen kommer att krävas på skadestånd från försäkringsbolaget, berättar Jan-Olof Sandberg, affärsområdeschef på Länsförsäkringar Skaraborg.

– Skadorna kostade runt 1 750 000 kronor att åtgärda, men det troliga är att det blir förlikning, säger Sandberg.

Stina Banck
stina.banck@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".