Ekobrottshärva nystas upp

En 36-årig Skövdebo åtalas nu i en av de största ekobrottshärvorna i Skaraborg någonsin.

Mannen ska enligt den omfattande förundersökningen under tio års tid ha undanhållit bland andra svenska staten mer än 20 miljoner kronor.

Han misstänks bland annat för flera fall av grova bokföringsbrott, grova skattebrott, grovt bedrägeri och förskingring.

Omfattande utredning
Kammaråklagare Britt-Marie Johansson på Ekobrottsmyndigheten i Skövde är den som har hållit i förundersökningen mot mannen. Hon har aldrig tidigare sett en så omfattande utredning, säger hon till Radio Skaraborg.

– Jag har inte varit med om att åtala en person för så här många brott tidigare!

Mannen har bland annat tillsammans med medbrottslingar i andra företag upprättat stora mängder bluffakturor, men några pengar eller tjänster har enligt ekobrottsmyndigheten aldrig bytt ägare.

Falska fakturor
Åklagaren menar att det är tydligt att vissa av brotten haft syftet att dölja annan brottslighet. Falska fakturor har också upprättats och sålts för miljonbelopp till ett inkassobolag.

– Det är en sammansatt och komplicerad brottslighet, säger Britt-Marie Johansson.

Själv nekar mannen till anklagelserna, men erkänner ett fall av bokföringsbrott. Förklaringen till den oriktiga bokföringen är enligt mannen att han varit under tidspress.

Mannen riskerar att dömas till ett flerårigt fängelsestraff om rätten går på åklagarens linje.

Utredning på tusentals sidor
Förundersökningen i den här härvan inleddes av Ekobrottsmyndigheten i Skövde hösten 2005 och tingsrätten har fått in över 7000 sidor utredningsmaterial.

Också en 35-årig man från Skövde åtalas, liksom ytterligare tre män från andra håll i Sverige.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".