Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Äggen snuskigast på julbordet

Publicerat torsdag 22 januari 2009 kl 15.26
Se upp med maten på fatet i mitten!

Ägghalvorna med räkor och majonnäs är farligast på julborden. Det visar den granskning av restauranger i Mariestad, Gullspång och Töreboda som nu är klar efter storhelgerna.

Resultatet av livsmedelsinspektörernas granskning av restaurangernas julbord pekar ut äggen, majonnäsen och räkorna.

Av elva bristfälliga prover från de dignande borden kom fem prover från just ägghalvorna. Enligt livsmedelsinspektör Ritva Rådefalk finns det flera orsaker till att just äggen kan bli så otäcka.

Slarv med handtvätt
Dels kan det vara så att äggen inte kyls ner tillräckligt snabbt efter att de kokats, dels kanske personalen slarvar med att tvätta händerna innan de skalar äggen. Det kan också vara så att majonnäsen på äggen har åkt ut och in i kylskåpet väl många gånger.

Totalt sett skötte sig restaurangerna i de tre kommunerna bättre den här gången än vid förra julbordskontrollen.

Bättre än 2007
Då fick 14 procent av proven anmärkningar. Den här gången togs 102 prover och av dem var elva bristfälliga - bara nio procent.

Livsmedelsinspektörerna kontrollerade totalt 15 restauranger i Mariestad, Töreboda och Gullspång under julbordssäsongen 2008.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".