Hellre räddningsduo än hel styrka

Räddningstjänsten i östra Skaraborg skulle kunna rycka ut och utföra hjärt- och lungräddning när ambulansen dröjer. Det tycker chefen Göran Anderberg, som efterlyser ett avtal med regionen. Men det fanns goda skäl till att ett sådant avtal upphörde för några år sedan, säger nu Göran Rudblom, utbildningsansvarig på ambulansstödsenheten.

Göran Rudblom, räknar upp orsaker till att ett samarbete av det slaget mellan räddningstjänst och ambulansverksamhet inte fungerade optimalt.

– Skälet var framför allt att det skulle vara en väntan på minst 15 minuter på ambulansen innan man skulle larma oss, och den fördröjningen gjorde att det var svårt att få en positiv effekt.

Ineffektivt och dyrt
Dessutom drog en hel styrka ut till den som drabbats av exempelvis en hjärtinfarkt, och det blev dyrt.

Däremot finns en annan modell i Falköping och Tidaholm, som kallas Medicinsk Räddningsinsats. Med den lösningen åker två personer med fördjupad utbildning i hjärt- och lungräddning ut i ett specialfordon med defibrillator.

Tror på annan lösning
De två larmas ut så fort SOS Alarm bedömer att den styrkan är på plats snabbare än en ambulans. Och Göran Rudblom tror att den modellen skulle kunna införas på fler håll.

– Kan man bygga upp samverkan enligt den modellen så är det säkert bara positivt från alla parter, både landstinget och kommunerna och inte minst patienterna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".