Hellidens folkhögskola i Tidaholm.
TIDAHOLM

Folkhögskolekurs för sjukskrivna

I mars startar Hellidens folkhögskola i Tidaholm en särskild kurs för långtidssjukskrivna personer. Tanken är att de ska bli mer aktiva och kreativa för att i ett senare skede fortsätta ut på arbetsmarknaden.

Kursen ”Möjligheternas kurs” innehåller olika temaområden: Friskvård, som kan handla om meditation, kost och stresshantering, Samtal och reflektion kring till exempel livskvalitet och lycka och Bild och form, då deltagarna får prova på kreativt skapande i lera, färg och textil.

En väg tillbaks
Skolans rektor Klas Sjögren säger till SR Skaraborg att han tror att just folkhögskolan kan erbjuda människor en väg tillbaks ut på arbetsmarknaden, genom sitt sätt att arbeta.

– Man kanske behöver en social gemenskap och känna att man kan få tider att fungera och att komma i gång i verksamhet. Då kan det vara ett jättebra sätt att jobba tillsammans, som man gör på en folkhögskola, säger han.

Kursen är tänkt att fungera som en länk från en längre period med sjukskrivning till ett mer aktivt arbetsliv. Som det är i dag riskerar långtidssjukskrivna människor att hamna i ett tomrum när de går från sjukskrivning via rehabilitering till eventuell ny sysselsättning, menar Klas Sjögren.

Ökad självkänsla
15 deltagare ska under 15 veckor, med start den 2 mars, få chansen att delta. Alla behåller de sin ersättning från Försäkringskassan under tiden de på folkhögskolan får prova på kanske aldrig förut utforskade aktiviteter. Meningen är att deltagarna ska utvecklas åt nya håll och öka sin självkänsla.

Kursen ger inget diplom eller behörighet till vidare studier eller jobb, men ökar möjligheten till ett bättre liv säger Klas Sjögren.

– Vi hoppas få dem att tänka nytt, tänka om och tänka framåt.

Att folkhögskolan just nu i lågkonjunktur med arbetslöshet och ohälsa bland befolkningen, riktar in sig särskilt mot utsatta grupper som arbetslösa och sjukskrivna är naturligt, säger Klas Sjögren.

– Vi måste ju se till att vi arbetar där vi behövs som mest.

Hellidens folkhögskola får, tillsammans med Kvinnofolkhögskolan i Göteborg, 8 miljoner kronor från Europeiska socialfonden till projektet för långtidssjukskrivna.

Sprida metoden
Förhoppningen är att kursen ska spridas till andra delar av landet, i liknande samarbete med Försäkringskassan. Projektet sträcker sig till 2011 och ska därefter utvärderas.

På Försäkringskassan i Skövde är man positiv till kursen. Karin Viklund, som är samverkansansvarig, säger till SR Skaraborg att hon tycker att kursen är ett bra komplement till andra åtgärder som Försäkringskassan erbjuder.

Jenny Josefsson
jenny.josefsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".