FALKÖPING

50 patienter på två psykiatrisköterskor

Psykiatrisjuksköterskorna på den psykosociala enheten i Falköping går på knäna av hög arbetsbelastning, menar Vårdförbundet, som nu kräver att Arbetsmiljöverket griper in.

Enligt Vårdförbundets anmälan till Arbetsmiljöverket har två psykiatrisjuksköterskor ungefär 50 patienter var att ta hand om och ansvara för. En del av patienterna är mycket vårdkrävande.

Förbundet anser att det behövs minst en heltidstjänst till på arbetsplatsen för att situationen ska bli hållbar.

Säkerheten riskeras
Nina Thool, som företräder Vårdförbundet, menar att personalen är så hårt pressad att patientsäkerheten kan komma att riskeras.

– Som sjuksköterska är man ju skyldig att upprätthålla en god och säker vård. Vi ser en risk att man inte kan upprätthålla patientsäkerheten till hundra procent om detta fortsätter.

Om ingenting görs åt situationen kan personal under hård arbetsbelastning på sikt råka begå misstag, säger hon.

Arbetsmiljön på enheten har varit under lupp sedan i våras, men ärendet har dragit ut på tiden. De två psykiatrisjuksköterskor som det handlar om riskerar att bli utbrända, menar Vårdförbundet, som vill att Falköpings kommun löser problemet.

Kräver förstärkning
Förbundet ser helst att kommunen förstärker med minst en psykiatrisjuksköterska till.

– Vi har försökt så länge utan att något händer, så nu har vi väntat nog. Nu måste det hända någonting.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".