Bra placering i Stråkenloppet ger bra seedning i Vasaloppet.
LÄNGDSKIDOR

Stråkenloppet 2009 på konstsnö

Startskottet för 2009 års Stråkenloppet gick vid lunchtid på söndagen. Några av landets bästa längdskidlöpare deltar, bland andra Dan Moberg från Skövde. Snöbrist gör att loppet inte kan köras som vanligt vid sjön Stråken utan måste köras på konstsnö vid Mullsjö SOKs klubbstuga.

Stråkenloppet är ett av de största långloppen på längdskidor i Sverige. Vanligtvis deltar runt 1000 skidåkare och loppet brukar köras på markerna vid Ryfors golfbana utanför Mullsjö.

Begränsat antal deltagare
Men bristen på snö gör att man i år får ta till konstsnö. Trängseln i konstsnöspåret gör att bara runt 500 åkare får vara med.

– Konstsnöspåret klarar inte så många åkare, så vi har fått sätta ett tak vid 500 i år, säger tävlingsledare Lars Grehn till SR Skaraborg.

Varv efter varv
Slingan är på 3 kilometer och ska köras 14 varv - vilket ju bör ger publiken goda chanser att få se och heja fram löparna.

Det blir sjunde gången som loppet arrangeras. Förra året fanns varken natursnö eller konstsnö och loppet ställdes in helt och hållet. 

Avgörande inför Vasaloppet
En bra placering i Stråkenloppet ger chans till bra startplats i de främre startleden på Vasaloppet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".