Hjo

Kommunchef köps ut för två miljoner

Det kostar Hjo kommun närmare två miljoner kronor att göra sig av med kommunchefen Pia Renman. Lösningen tvingades fram  sedan kritiken mot hennes ledarstil till sist blev för mycket för kommunledningen.

Kommunledningen i Hjo har nu avslutat förhandlingarna med tidigare kommunchefen Pia Renman. Hon får två årslöner efter det att hon skildes från sin tjänst i november i fjol.

Moderata kommunalrådet Catrin Hulmarker känner besvikelse över att det slutade så här.

- Det är tungt, och hemskt att vi hamnat i den här situationen. Det är alltid jobbigt när det handlar om en ledare vi trodde på, men det sedan visade sig något annat, säger Catrin Hulmarker.

Början till slutet
In i det längsta höll kommunledningen fast vid sin kommunchef, trots kritiken från flera anställda. Men när även förvaltningscheferna sa ifrån blev det början till slutet för Renmans tid som chef.

Det man kritiserar är hennes ledarstil, men i övrigt kan man konstatera att Pia Renman i princip utförde det som hon anställdes för att göra.

- Helt klart har hon utfört mycket gott arbete. Vi har vänt på många stenar och förändrat organisationen inför framtiden, säger Catrin Hulmarker.

Är två årslöner det pris man får betala om man vill göra stora förändringar?

- Kanske måste det sluta så här, men det var inget vi hade räknat med. Vi hade trott att det skulle fungera.

Tomas Ek
tomas.ek@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".