Malin Isaksson. Foto: Stina Banck/SR Skaraborg

Förintelsens minne lever

Över 60 år efter andra världskrigets slut är ämnet fortfarande högaktuellt i skolorna. På Stöpenskolan utanför Skövde uppmärksammas förintelsen just nu.

Kunskapen om vad som hände under andra världskriget och i koncentrationslägren är stor bland eleverna, som fått se film och läsa om kriget.

– Det är viktigt att veta vad som hänt, så att det inte kan hända igen, säger Malin Isaksson, som går i nian på Stöpenskolan.

Besök av Benny Grünfeldt
Om några veckor kommer Benny Grünfeldt, som var en av dem som överlevde tiden i koncentrationsläger, och berättar  för eleverna.

SO-läraren Gun Haglind berättar att Benny Grünfeldt har besökt skolan i ett tiotal år och att det alltid är väldigt uppskattat bland eleverna.

– Just att höra någon som upplevt koncentrationsläger, och hur nazisterna behandlade dessa människor, det kan man inte undervisa om, säger Gun Haglind.

”De hade det hemskt”
Nils Nimsjö som går i nian har lärt sig mycket av studierna.

– De hade det hemskt. Ingen människa ska behöva ha det så.

Malin Isaksson tycker att det man lär sig i skolan gör det lättare att förstå varför det pågår konflikter i världen i dag.

– Vi tycker att andra världskriget var jättehemskt, och så sker samma saker i dag, just nu.

 

Stina Banck
stina.banck@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".