Företag vill bygga ut E 20

Det kan bli aktuellt för privata företag att investera pengar i en utbyggnad av E20. Företagarna i Skaraborg har länge varit missnöjda med vägen och bland annat hävdat att de tvekar att investera i Skaraborg på grund av att E20 är så dålig att transportera på. Men nu är de villiga att låna staten pengar till E 20.
Vid ett möte i Mariestad idag diskuterades därför privata finansieringar av en utbyggnad. Martin Holmqvist från västsvenska industri- och handelskammaren tror privata pengar skulle kunna skynda på utbyggnaden. - Detta är en metod som används i flera länder med mycket goda resultat. Påskyndade vägarbeten ger bättre tillväxt, färre trafikolyckor och bättre trafikmiljö. Tanken är att E20 skulle byggas ut av ett bolag som bildas särskilt för ändamålet - ett bolag med flera olika finansiärer, vilka kan Martin Holmqvist inte säga idag. Men han vill likna en privat finansiering av en vägutbyggnad med en privatperson som bygger ett hus - då sparar man ju inte ihop pengar till huset först och bygger sedan utan man lånar pengar för investeringen. Efter 25-30 år är det sen tänkt att vägen lämnas tillbaka till staten. -Med den infrastrukturproposition som nu finns kommer delar av vägen vara ombyggd till år 2015. Vi har visat på en metod som gör att man kan bygga ut hela vägen fram till 2010, säger Holmqvist.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".