1 av 2
Symfoniorkestern Vägus. Foto: Stina Banck/SR Skaraborg
2 av 2
Cecilia Levin. Foto: Stina Banck/SR Skaraborg
SKARA

Unga symfoniker gav konsert

På onsdagen stannade Vägus, Västra Götalands ungdomssymfoniker, till vid idrottshallen i Skara. Där bjöd de skolbarn i årskurs två till fyra på en konsert späckad med klassisk musik.

– Det har varit en fantastisk resa. Jag kom med i orkestern när jag var 15 och var egentligen inte tillräckligt bra då men man utvecklas, skrattar Cecilia Levin från Axvall.

Cecilia spelar fiol och är en av de 75 musikerna i åldrarna 14 till 20 år som har kommit med i Västra Götalands ungdomssymfoniker Vägus. De har repeterat och slitit de två senaste helgerna för att på fyra dagar genomföra inte mindre än åtta konserter.

Slitna musikanter
På onsdagen stannade turnébussen vid Idrottshallen i Skara för den nästa sista konserten, och visst börjar musikerna bli lite slitna.

– Ja, det kan man säga. I dag är sista draget så nu är man jättetrött, berättar Cecilia Levin.

Dirigenten Merete Ellegaard är imponerad över att musikerna klarar av det hårda schemat.

– Det är ett tufft program, jag undrar om vuxna skulle klara av det.

Intensiv tid för orkestern
Det är första gången Merete Ellegaard är involverad som dirigent för Vägus, men hon är bara positiv och stolt över att musikerna sliter så hårt. Och visst är det en intensiv tid för orkestern, men det har också fördelar:

– Normalt sett i en ungdomsorkester spelar man en gång i veckan, här trycker vi ihop allting på några dagar.

”Är inte så nervös”
Cecilia Levin var åtta år när hon började spela fiol. Hon har varit med i Vägus några år nu, så hon brukar inte få så många fjärilar i magen innan det är dags för konsert.

– Jag är inte så nervös, nu vet man ju att det sitter. Jag spelar ju inte solo så det hörs det inte om man spelar fel, skrattar hon.

I Skara bestod publiken av skolbarn i årskurs två till fyra. Och visst märker Cecilia att åhörarna ibland har lite svårt att koncetrera sig.

”Vi kör på ändå”
– Under de längre styckena börjar de tjattra efter en minut, men vi kör på ändå. Det är viktigt att sprida lite kultur bland de små, säger hon.


Stina Banck
stina.banck@sr.se
 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".