Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Studier och lön till varslade

Publicerat torsdag 29 januari 2009 kl 09.42

Västsvenska borgerliga politiker vill att staten tillsammans med näringslivet satsar på ett särskilt utbildningspaket för dem som varslats inom fordonsindustrin, främst i Skövde och i Göteborg. Istället för arbetslöshet föreslås det bli studier med större delen av lönen i behåll.

Kent Johansson, centerpartist från Skara och regeringens samordningsman för varselkrisen i Västsverige, säger att det kan bli en stor satsning, inte minst i Skaraborg. 

– Vi bad till exempel Volvo Lastvagnar att ta fram ett förslag som kunde gällar fordonsindustrin, och det rör sig om 200 miljoner kronor.

Konkret förslag tar form
Idén kommer från början från näringslivet, och Kent Johansson arbetar nu på ett konkret förslag med vidareutbildning till minst 1000 varslade anställda i bilindustrin.

De som får vidareutbildning slipper gå ut i arbetslöshet och får behålla delar av sin lön.

Förslaget får stöd av socialdemokraterna, men däremot är regeringen hittills inte lika entusiastisk, trots att västsvenska borgerliga politiker tryckt på.

Socialdemokraterna ställde frågan till arbetsmarknadsministern bara härom dagen och fick ett tydligt svar, säger socialdemokratiske riksdagsmannen Patrik Björck från Falköping.

– Då svarar arbetsmarknadsministern nej! Jag hoppas att regeringen ska ändra sig, eftersom detta behövs och är en väldigt god idé, säger han.

Subvention eller inte subvention
Regeringen vill inte framstå som att den ger subventioner till företag i kris. Det är en faktor som skapat oenigheten mellan å ena sidan regeringen och de borgerliga i Västsverige å den andra sidan.

Men Kent Johansson vill vända på resonemanget. Det är inte företagssubventioner, anser han.

– Jag ser det som en principdiskussion kring individens möjlighet att få stöd under sin studietid.

På måndag väntas ett förslag i frågan lämnas över till regeringen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".