Oro föder ilska hos män - fler söker hjälp

Utväg Skaraborg, som arbetar med mäns våld mot kvinnor, märker att intresset för att delta i deras mansgrupper ökar. Michael Ottow som är samordnare för männen på Utväg märker att de dåliga tiderna påverkar männen negativt.

Mansgrupperna på Utväg riktar sig till män som har problem med aggressivitet och som använt våld mot sin partner.

Osäkerhet inför framtiden
Många av männen som nu söker hjälp för sitt beteende känner en oro och en osäkerhet inför framtiden när jobb och ekonomi är i fara, berättar Michael Ottow.

– Det är klart att stressnivån ökar och då ökar också risken för att samspelet inte blir bra. Därmed är det ju nästan en självklarhet att våldet riskerar att falla ut lättare, säger han. 

En samtalsträff i veckan 
Michael Ottow visar upp det maskulint inredda rummet, där mansgrupperna brukar träffas en gång i veckan. På golvet står röda och svarta sittsäckar uppställda.

I början brukar männen sitta stela och avvaktande på puffarna, men efter ett par träffar sitter de mer avslappnat berättar Michael Ottow.

Alla männen går frivilligt i terapin och tar själva kontakt med Utväg eller får kontakten genom polis och socialtjänst.

Just nu är två mansgrupper i gång. Efterfrågan till terpin ökar och en tredje grupp kan snart bli aktuell, säger Michael Ottow, som menar att det nu har blivit mer okej bland männen att söka hjälp för sitt beteende.

Oro, stress och alkohol
Han märker att sämre tider med oro för varsel och dålig ekonomi påverkar relationer negativt.

– Stressen kan göra att man blir mer irriterad och att impulsgenombrotten helt enkelt kommer snabbare. Man kanske tröstar sig, eller försöker fly undan en jobbig tillvaro, med alkohol som utlöser kraftigt våld.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".