Yrkesbeviset blir obligatoriskt i höst.

Nytt förarbevis kan ge brist på chaufförer

Alla yrkesförare måste gå en utbildning för att få det nya yrkeskompetensbeviset som blir obligatoriskt i höst. Nu befarar många att det kommer att leda till att det blir svårt att rekrytera nya chaufförer.

Den tionde september i år börjar nya EU-krav att gälla för yrkesförare och åkare. Innan dess måste alla chaufförer gå en utbildning för att få ett nytt yrkeskompetensbevis, annars får de inte köra.

Många företagare befarar att det nu kommer att bli svårare att hitta förare, och att ytterligare kostnader kommer att landa på en redan prövad bransch.

”Alldels för krångligt”

-Risken är att den som står i valet och kvalet att satsa på föraryrket hoppar av. Det här blir alldeles för krångligt. Bristen på förare kommer garanterat att öka, som jag ser på det, säger Klaes-Göran Åhs, åkare från Mariestad.

Tomas Morell, VD för Sveriges Åkeriförbund Skaraborg, anser att yrkeskompetensbeviset kan vara positivt.

-I ett längre perspektiv är jag övertygad om att det kommer att vara bra för branschen att utbilda och hela tiden fortbilda chaufförer, säger han.

Reporter Sten Lillieström

sten.lilliestrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista