KARLSBORG

Krav på folkomröstning om barnomsorgen

Nästan 600 personer har skrivit under protestlistor med krav på en folkomröstning i Karlsborg. Protesterna handlar om att man vill stoppa nedskärningarna inom barnomsorgen. Fler barn måste passas av färre vuxna om kommunen håller fast vid sitt beslut, menar man.

Initiativtagare till protestlistorna, Magdalena Skiöld, tänker inte ställa upp på att Karlsborgs kommun skär ned på personalen inom barnomsorgen.

– Vi vill inte det. Vi pratar om mycket små barn, mellan ett och tre år, som behöver väldigt mycket kvalitetstid. Det är mer än att torka snoriga näsor, det handlar om pussar och kramar och närhet, som de här barnen så väl behöver.

Vill riva upp beslut
Att man ska dra ner på barnomsorgen i Karlsborg är redan klubbat och beslutat. Till exempel ska kommunen lägga ned förskolan Billebo i Forsvik. Nu vill nästan 600 personer i Karlsborgs kommun riva upp beslutet med en folkomröstning.

Kommunens tanke är att spara pengar och eftersom barnafödandet minskat i kommunen behövs mindre resurser till barnomsorgen. En nedskärning kommer inte att slå så hårt, menar kommunen.

Magdalena Skiöld tycker inte att det argumentet håller.

– Det är ett minskat barnafödande i kommunen, så är det ju. Men det är fler av barnen som är i kommunal omsorg än tidigare, så behovet finns ju fortfarande kvar.

Väntar på kommunens svar
Namninsamlingen lämnades in till kommunen i december. Kommunalrådet Kjell Sjölund säger till SR Skaraborg att frågan om folkomröstning kommer att behandlas av kommunfullmäktige inom kort.

För att man ska kunna hålla en kommunal folkomröstning måste minst fem procent av de röstberättigade i en kommun skriva under en lista. I Karlsborg har nästan tio procent skrivit under.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista