Eleverna har eget matråd.
Gullspång

Hållbar utveckling på skolorna i Gullspång

Ytterligare tre förskolor i Gullspång har utsetts till ”Skola för hållbar utveckling” och därmed är Gullspång den första kommunen i Sverige, där alla skolenheter fått utmärkelsen.

Skolverkets utmärkelse ”Skola för hållbar utveckling” delas ut till förskolor och skolor som, precis som i Gullspång, arbetar extra hårt inom områden som internationalisering, värdegrund och miljö.

Projektledaren Thomas Landgren berättar att man alltid strävar efter att ta upp frågor om hållbar utveckling på varje lektion. 

– Vi pratar om religionsfrihet, jämställdhet, kretslopp och hälsa - allt det här har med miljö att göra.

Mat- och miljöråd
På Gullstensskolan, som var den första skolan i Gullspång som fick utmärkelsen, har man mat- och miljöråd, man har arbetat med att fräscha upp elevernas cafeteria och uppehållsrum, man utbildar kamratstödjare och har speciella anti-tobakskort för eleverna. Man jobbar även med källsortering och kompostering. 

Idéer från eleverna
Flera saker har hänt på Gullstensskolan de senaste åren och i många fall kommer idéerna från eleverna själva. Frida Johansson och Lovisa Jansson går i nionde klass och berättar att eleverna själva tagit initiativ till förändringar.

– Vi har haft dålig lukt i ett klassrum, det var inte bra för man fick jätteont i huvudet varje gång man hade lektion i den salen. Och det var mattan som luktade, så då bytte vi den.

Gott samarbete
Gullspång har tidigare blivit utsedd till årets bästa skolkommun och hemligheten bakom framgångarna tror Thomas Landgren kan vara att det är en liten kommun där man kan samarbeta.

– Vi känner varandra och det är lättare att jobba ihop och åstadkomma något.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista