Skara har drabbats av ett läckage på vattenledningen från Vättern. Läckan inträffade i höjd med Axvall. Foto: Christopher Johansson / SR Skaraborg.
Skara

Vattenläckan i Skara lokaliserad

Uppdaterad 16:29
Arbetet pågick hela måndagen för att åtgärda den stora vattenläcka som drabbade Skara. Huvudvattenledningen har fått en spricka i röret i höjd med Axvall, och därmed drabbas samtliga invånare i Skara som har kommunalt vatten.

Stället där ledningen spruckit lokaliserades under måndagsförmiddagen till Hanaskede utanför Axvall.

Vattnet forsade där ur ett PVC-rör med en sex meter lång spricka. Läckan har gjort att vattentillförseln i det kommunala vattennätet helt strypts.

– Varför sprickan uppkommit på ledningen är osäkert, säger Åke Holmqvist på Skara Energi till Radio Skaraborg.

Tjälen försvårar arbetet
Eftersom det är tjäle i marken så har det också varit svårt att hitta läckan. Vattnet har tagit omvägar upp till ytan. Arbetet för att laga felet pågår och kommunens VA-tekniker hoppas att vattnet ska kunna strömma som vanligt till kvällen.

Den stora läckan gör att vattentrycket i kranarna blir dåligt och vattnet kan också vara missfärgat på grund av läckan. Kommunens tekniker uppmanar invånarna i Skara att inte använda vattnet mer än absolut nödvändigt.

– Fortfarande finns nog med vatten i vattentornet för att trycket ska vara normalt i centrala staden, men detta kommer att försämras under dagens lopp, säger Skara kommuns VA-chef Sven Georg Karlsson.

Fler vattenläckor
Ytterligare två mindre vattenläckor har drabbat Skaratrakten de senaste dygnen.

Natten till lördagen brast en ledning inne i centrala Skara, vilket gjorde att vatten gick upp i gatan. Läckan blev dock inte särskilt stor och reparationen är klar.

Tekniker från Skara ryckte också ut till Ardala, där en läcka gjort att vatten runnit ut på gatorna.

– Troligtvis rör det sig om en mindre läcka också här, säger Åke Holmqvist på Skara Energi.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista