Essungapolitiker signerar egna arvoden.
Essunga

Dålig kontroll av politikers arvoden

Det är för dålig kontroll av arvodena till Essunga kommuns politiker.  Därför får kommunen nu kritik i en revisorsrapport, på flera punkter.

Några exempel på fusk har inte hittats i de få utbetalningar som granskats.

Enligt Essunga kommunalråd Christer Aronsson har kontrollen av de politiker som får ersättning för politiska uppdrag i Essunga fungerat, trots att den enligt revisorerna varit otillräcklig.

Otillräcklig kontroll
Men den revisionsfirma som nu gjort en genomlysning av bland annat arvodesutbetalningarna menar alltså att kontrollerna inte räcker.

Politikerna kan inte själva, både kvittera ut pengar, och intyga att de har rätt till pengarna samtidigt, såsom varit fallet i Essunga när det gäller ersättningar för förlorad inkomst.

Revisionsfirman skriver i sin rapport att ”Vad gäller utbetalningar för förlorad arbetsförtjänst är det endast ledamoten själv som intygar riktigheten någon övrig attest sker ej före utbetalning”.

Enligt Christer Aronsson har kommunen litat på politikernas namnunderskrifter, något han anser att man måste göra.

Problemet är  enligt honom att en och samma tjänsteman i dag är ålagd att både kontrollera politikernas arvoden, och se till att de blir utbetalda.

Stickprovskontroller
Trots att Christer Aronsson anser att kontrollen fungerat, så kommer nu kommunen efter kritiken att börja införa stickprovskontroller för att komma tillrätta med det som revisorerna kritiserat.

– Vi kommer skapa en ny rutin som gör att alla utbetalningar dubbelkollas. Att det inte varit så tidigare beror på att vi litat på folk, säger Christer Aronsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista