LIDKÖPING

Klimat i fokus på Vänermuseet

Futurum Vänern, som är en del av Vänermuseets i Lidköpings nya basutställning invigdes i helgen. Besökarna får själva lämna tips på vad man kan göra för att inte förvärra klimatet.

På Vänermuseets nyöppnade utställning får besökarna veta mer om hur klimatförändringarna påverkar Vänern. Bbesökarna får även enkla råd som handlar om hur de kan påverka miljön i rätt riktning.

Alla kan bidra
Och flera av besökarna kunde relatera till det de såg på utställningen.

– Vi bor nära Vänern och är beroende av sjön på olika sätt. Alla måste vi göra det vi kan. Om alla gör lite så får det ju verkan, sade en man.

– Man får ju tänka på vad man gör och spara på vattnet och inte spola ned saker och ting i toaletten som kan förstöra, sade en annan besökare.

Hot förr och nu
Utställningen blickar både bakåt och framåt, vilket får besökarna att förstå att det alltid funnits faror som hotat sjön. Hoten har varit allt ifrån planerade motorvägar och kärnkraftverk som stoppats, till kvicksilver som läckt ut från verksamheter. Hot som funnits, men som man gjort något åt.

I dag är det klimatförändringarna som är det stora hotet mot sjön. Men det kan man också göra något åt.

Och det är den tanken biolog Marcus Drotz vill att besökarna ska bära med sig när de lämnar utställningen.

– Vänern kommer att påverkas - och därmed också vår livsstil. Och att ta med sig den tanken härifrån tycker jag är väldigt bra.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista