Lurade företagare på 100 miljoner

På tisdagen inleddes rättegången mot en man från Stockholm som misstänks för grova bedrägerier mot företagare i bland annat Skaraborg. Mannen har enligt åklagaren lurat kommuner, föreningar och företagare i hela landet på över 100 miljoner kronor genom att sälja falska annonser.

En av de drabbade är Anneli Forslund som driver en hälsokostbutik i Mariestad. Hon har flera gånger blivit kontaktad av oseriösa annonsförsäljare på telefon och fått bluffakturor till butiken.

– De är alltid supertrevliga och låter som om de känner en, säger hon. Nu har jag sagt till mina anställda i butiken att vi ska säga nej till allting

Omfattande bedrägerier
Den 38-årige stockholmaren som nu misstänks för grova bedrägerier i mångmiljonklassen har varit i kontakt med ett 20-tal företagare, kommuner och föreningar i Skaraborg mellan åren 2002 och 2005.

Flera av kunderna har lurats att betala för annonser som aldrig har blivit tryckta. Mannen riskerar ett flerårigt fängelsestraff.

Avslöjade i tid
Anneli Forslund, som upptäckte mannens bluff i tid, hoppas att rättegången avskräcker oseriösa försäljare.
– Hoppas att man i alla fall får bort någon av de här lurendrejarna.

Linnea Frimodig
linnea.frimodig@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista