Känslan av hopp avgörande för svårt sjuka

För en patient som är svårt sjuk eller döende är det avgörande för livskvaliteten om man kan känna hopp eller inte. Elisabeth Blixt, sjuksköterska på hematologen på Kärnsjukhuset i Skövde, säger att en dödssjuk person mår mycket bättre av att känna hopp.

Elisabeth Blixt har, tillsammans med Margareta Lundin som är kurator på rematologen, skrivit ett examensarbete under en utbildning om hoppets betydelse inom sjukvården.

Att patienterna kan känna hopp i den situation de befinner sig är mycket viktigt, säger Elisabeth Blixt.

– Man ser hos svårt sjuka patienter att hoppet ändrar fokus. I början har man hopp om att bli botad, men sedan när symptomen kommer och man ser att ”det här kommer inte att gå”, så ändrar sig hoppet. Det kan handla om att leva en dag till, att leva utan smärta, att inte ha några obehagliga symptom, hopp om en fridfull död eller hopp för de anhöriga och närstående.

Genomgår en process
Kurator Margareta Lundin, som jobbar med kroniskt sjuka människor, säger att känslan av hopp genomgår en process.

– Det handlar om att förlora, att återfinna och att vidmakthålla hoppet. Hoppet byter perspektiv.

Enligt Margareta Lundin är på vilket sätt man lämnar ett svårt besked avgörande för hur patienten känner hopp. Patienten måste också få känna sig delaktig i vården

– Att man är med och påverkar sin egen vård. Då får man ju ändå en känsla av att vara med och styra sitt liv. Det är viktigt. Jag tror att det är ett sätt att kontrollera sin egen ångest, att man kan styra sitt liv.

Ångest utan hopp
Utan hopp blir en sjukdomstid mycket mer plågsam, säger Elisabeth Blixt.

– Patienter som förlorar hoppet mår ju inte bra, det blir mycket ångest och oro.

Nu har de båda börjat utbilda kollegor på sjukhuset i ämnet. De konstaterar att vårdpersonalens bemötande spelar stor roll för hur människor upplever sin sjukdom.

– Vi ser att det finns ett intresse för den här typen av föreläsning. Hoppet är ju en del av bemötandet, säger Margareta Lundin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista