VARA

Tråvads skola kvar men Jungs skola bort

Tråvads skola i Vara kommun blir kvar. Jungs skola läggs däremot ned. Dessa två beslut fattade bildningsnämnden i Vara kommun på tisdagseftermiddagen.

Bildningsnämndens ordförande Ingemar Rogbrant säger till SR Skaraborg att skolan i Tråvad kommer att finnas kvar.

– Utifrån den verksamhet som finns i dag i Tråvad så blir skolan kvar.

För små besparingar
Turerna kring nedläggningen av skolan i Tråvad har varit många. Politikerna har velat lägga ned årskurs 1-3 i Tråvad och flytta eleverna till Larv av besparingsskäl. Men nu visar det sig i bildningsnämndens utredning att besparingarna blir alldeles för små.

– Vi bedömer att besparingarna inte står i proportion till det som skulle ske. Besparingarna är för små, säger Ingemar Rogbrant.

Engagemanget från föräldrarna har varit starkt i Tråvad och den kritik och de argument som de framfört är något som bildningsnämnden lyssnat på, säger Ingemar Rogbrant.

– Det är klart att man påverkas, självklart. Det är ju det som är vårt uppdrag, i princip - att lyssna av.

Beslutet ligger fast
Beslutet att behålla skolan i Tråvad är inget temporärt beslut, skolan kommer att finnas kvar i framtiden, försäkrar Ingemar Rogbrant.

– Ärendet är avslutat, om jag uttrycker mig på det sättet. Detta är ett fastlagt beslut.  

För Helena Lindahl och många andra i föräldraföreningen som varit engagerade i arbetet för att få behålla skolan var det ett glädjande besked som kom på tisdagen.

– Vi är oerhört lättade och oerhört glada! Det har varit jubel när djungeltelegrafen gått runt.

Nedläggning i Jung
Skolan i Jung kommer däremot att läggas ned. Skolan, som har ett 40-tal elever, läggs ner den första juli.

Det finns sedan tidigare planer bland föräldrar att ansöka om att få starta en friskola där, men det finns det inget beslut om ännu.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista