FALKÖPING

Fyra månaders väntan på FK-besked

Weronica Friberg från Falköping har fått vänta i nästan fyra månader på besked om hon får sjukersättning eller inte efter att hon utsattes för en brutal misshandel. Hon sjukskrevs i två veckor, men har hittills inte fått ut någon sjukersättning från Försäkringskassan.

Trebarnsmamman Weronica Friberg misshandlades på öppen gata i Tibro en kväll i slutet av oktober. Hon skulle rädda sin kompis som slagits till marken, och blev då själv attackerad och sparkad i huvudet.

Problem med balansen
Huvudet tog så mycket stryk att hon fick problem med balansen, och en läkare sjukskrev henne i två veckor. Men hittills har Försäkringskassan vägrat att betala ut sjukersättning till henne.

Enligt timanställda Weronica Friberg anser Försäkringskassan att hon kunde haft arbete, och att arbetsgivaren då skulle ha betalat hennes sjuklön.

I dag är Weronica frisk och jobbar. Hon förstår inte vad försäkringskassan är till för.

– Man ska inte vara sjuk, man ska vara frisk. Och ha ett jobb, så att arbetsgivaren kan betala. Någonting måste ändras. 

Bedömer utifrån läkarintyg
Stefan Forsberg, enhetschef på Försäkringskassan, vill inte kommentera Weronica Fribergs ärende, men säger att det inte räcker med ett sjukintyg för att få bli sjukskriven för hjärnskakning.

Försäkringskassan gör sin bedömning utifrån det medicinska underlag som man får från läkarintygen, säger han.

– Det behöver finnas en diagnos, det behöver finnas en beskriven funktionsnedsättning. Vad är de konkreta faktorerna som gör att individen inte skulle klara något förekommande arbete på arbetsmarknaden?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista