Du väljer själv vårdcentral i höst.
VÄSTRA GÖTALAND

Välj din vårdcentral i höst

Regiofullmäktige fattade beslut på tisdagen om att alla invånare i Västra Götaland, från den första oktober, fritt ska få välja vilken vårdcentral de vill tillhöra.

Som det är i dag blir man kallad till den vårdcentral som ligger närmast bostaden, men i höst blir det alltså helt fritt att välja.

Per Wahlström från Tidaholm tycker att det var ett bra beslut av regionfullmäktige.

– Man kan ju ha en favoritläkare som man haft kontakt med förut, eller så kanske man flyttar och vill ha kvar sin vårdcentral. Så det är helt rätt, tycker jag.

Patienten väljer, inte politikern
Det fria vårdvalet grundar sig i att patienten ska få göra sina egna val i stället för att valet av vårdcentral ligger hos politikerna, säger riksdagsledamoten och moderaten Cecilia Widegren.

Ett läkarbesök på den vårdcentral som man själv valt och registrerat sig hos kommer att kosta 100 kronor, medan avgiften höjs till 200 kronor om man i stället går till en annan vårdcentral.

Per Wahlström tror att den prissättningen kommer att gynna honom.
– Jag har en kronisk sjukdom, diabetes, och besöker vårdcentral och sjukhus ganska ofta. Därför kan det ju ge ekonomiska vinster i det långa loppet.

Oro för utslagning
Även Annica Henrysson från Tibro gillar idén med eget vårdval, men samtidigt tror hon att vissa vårdcentraler kanske får svårt att klara sig och därför måste stänga.

– Det är klart att vissa vårdcentraler kan ju slås ut, framför allt de som ligger på lite mindre orter.

Men i moderaten Cecilia Widegrens framtidsvision finns inga nedlagda vårdcentraler på grund av det fria valet. Hon säger till SR Skaraborg att hon tror att den risken är minimal i Skaraborg.

– Här handlar det ju mer om att vi har en brist på läkare. Vi har en svårighet att komma intill på vårdcentralerna och här måste vi se till att skapa ännu bättre och snabbare mottagning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista