Tidigare anställd personal på Forbo Parquet i Tibro träffas och pratar jobbmöjligheter. Foto: Torbjörn Nilsson SR Skaraborg.
TIBRO

Tufft efter tiden på Forbo Parquet

Nu har de sista ur personalen vid Forbo Parquets fabrik i Tibro lämnat sina jobb. Av de 120 personer som fick sluta har bara 27 stycken lyckats få nya jobb.

Oda Flarup, som är arbetscoach vid Pomona i Skövde, säger till SR Skaraborg att det är en tuff situation för många just nu.

– När nu arbetsmarknaden är som den är så går det trögt. Men vårt uppdrag, som jag ser det, är att försöka hålla dem vid gott mod och se de möjligheter som dyker upp, säger hon.

Leta i nya branscher
Enligt Oda Flarup kan många nu behöva titta efter jobb inom nya branscher, när det är ont om jobb inom industrin.

– Det finns ju de som kan tänka sig att jobba inom vården eller som personliga assistenter. Då får man försöka hitta de möjligheter som finns.

Gun Johansson, Yvonne Lundberg och Annika Löv har varit arbetslösa sedan den första oktober förra året. De träffas nu varje vecka i den lokala bowlinghallen för att stötta varann och prata jobbmöjligheter med sina gamla arbetskamrater. Men jobb är det ont om, berättar de.

– Jag har sökt några jobb, men det finns inga. Särskilt inte för folk i min ålder, för jag har fyllt 62, säger Gun Johansson.

Hoppas på vändning
De industrier som de sökt jobb hos svarar att de inte behöver ny personal just nu, berättar de.

– Det är bara att hoppas att det vänder snart, säger Annika Löv.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista