Enig front var det som gällde för de borgerliga partiledarna i dag.
POLITIK

Centern öppnar för ny kärnkraft

I folkomröstningen 1980 var Centerpartiet det ledande partiet på nej-sidan. I dag meddelade den borgerliga regeringen att den är enig i energifrågan. Centerpartiet kommer inte längre att motsätta sig fortsatt kärnkraft. Men partiföreträdare anser inte att partiet har svängt.

Istället vill både Ulrika Carlsson (C), riksdagsledamot, och Leif Johansson (C), kommunalråd i Skövde framhålla att dagens presskonferens med regeringens partiledare innehöll mycket som Centern slagits för, som satsningar på vindkraft och andra förnybara energikällor.

– Då får man ta sådana här svåra saker, som kärnkraften är. Den är jättesvår för vårt parti. Men det är det som kallas en kompromiss, säger Ulrika Carlsson.

– Men det är klart att som Centerpartist kan jag känna en besvikelse i dag, säger Leif Johansson. Det som fick mig att bli medlem för 28 år sedan, det vill säga kärnkraftsmotståndet, har jag inte ändrat uppfattning om.

nyheterna.skaraborg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista