Läkare åtalas för skattebrott

Två läkare som driver praktik i Skaraborg står åtalade vid Skaraborgs tingsrätt, misstänkta för grovt skattebrott och försvårande av skattekontroll.

Kammaråklagare Boel Widenheim Eriksson hävdar i stämningsansökan att läkarna gjort sig skyldiga till grov ekonomisk brottslighet. Antalet patienter som behandlats stämmer inte överens med mängden patientavgifter som läkarna fått in och som man lämnat uppgifter om till Skatteverket. Patienterna har varit många men intäkterna märkligt små, resonerar hon.

– De har inte haft löpande bokföring, och inte någon kassaredovisning över huvudtaget, säger hon.

En miljon svart
Minst två tredjedelar av patienterna ser inte ut att ha betalat för pengarna finns inte med i läkarnas bokföring, sammanlagt ungefär 1 miljon kronor under två års tid. Läkarna hävdar att en del patienter inte betalat vid sitt besök utan fått med sej ett inbetalningskort. Om de betalat i efterhand eller inte har läkarna inte kontrollerat, säger de.

Däremot har rutan rutinmässigt kryssats i på patientkvittot att de betalat. Läkarna uppger själva att de prioriterar vården och omsorgen av sina patienter och inte kan särskilt mycket om ekonomi, men det är ingen godtagbar ursäkt för en så bristfällig bokföring, anser åklagaren.

Följde inte reglerna
De båda läkarna nekar till brott och menar att de inte haft tillräckliga kunskaper i ekonomi.

– Det följer förpliktelser med att driva ett aktiebolag, och att ta reda på hur bokföringen ska skötas. Det har de inte gjort, säger Boel Widenheim Eriksson.

Sedan ett tag tillbaks har mottagningen nu infört ett kassasystem i datorn så att intäkterna kan redovisas på riktigt sätt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista