Markägare upprörda över uranletning

Beskedet att det kanadensiska företaget Continental Precious Minerals CPM får gå vidare med sina planer på undersökningar och provborrningar efter uran och andra mineral i Skaraborg upprör berörda markägare.

På fredagen meddelade Regeringsrätten att man inte tänker ta upp frågan om det undersökningstillstånd som Kammarrätten beslutat om tidigare. Därmed kan Continental Precious Minerals nu börja planera för undersökningar och provborrningar i marken.

Ledsna och oroliga
Marie och Lennart Grundel i Sjogerstad bor vid de berg som mineralföretaget fått upp ögonen för, och de tycker att det känns tråkigt att företaget får fortsätta sitt arbete.

– Jag blir jätteledsen. Det ligger en oro hela tiden över trakten för hur det ska bli och hur det kommer att se ut. Det är nog mycket som kommer att förändras till det sämre, tyvärr, säger Marie Grundel.

Redan i nästa vecka ska ett möte hållas med kommunala företrädare, LRF, naturskyddsföreningen och länsstyrelsen om hur man nu ska gå vidare i arbetet med att freda Västgötabergen.

Svårt att påverka
Det är fortfarande långt kvar innan provborrningarna kan bli verklighet, men just nu känner Marie och Lennart Grundel att det inte verkar gå att påverka besluten.

– Det känns inte så just nu, när inte ens de högsta i vår kommun har någonting att säga till om. Man skulle ju gärna vilja se den där motparten som sitter i Kanada och få träffa dem, säger Lennart Grundel.

Oron för miljöpåverkan är påtaglig hos markägarna i trakten, men vad de kan göra för att påverka utvecklingen vet de inte, berättar Marie Grundel.

– Vi vet ju hur vi regarerar, men vi vet inte riktigt hur vi ska agera. Ska vi gå och sätta oss i knät på kommunpolitikerna eller ska vi stånga pannan blodig mot väggen? Jag vet faktiskt inte, det är jättesvårt. Men protestera kommer vi att göra, det lovar jag!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista