SKARABORG

(S) i Skaraborg: 300 miljoner i krispaket

Socialdemokraternas förslag till krispaket skulle innebära nästan 300 miljoner kronor extra till Skaraborgs kommuner. Riksdagsledamoten Monica Green (S) från Skövde menar att det är viktigt att förhindra varsel inom kommunsektorn och att pengarna behövs till det arbetet.

I fredags lade socialdemokraterna sin tilläggsbudgetmotion i riksdagen på totalt 20 miljarder kronor. Bland annat vill man ge extrapengar till kommunerna för att förhindra varsel och uppsägningar i kommunsektorn.

1 500 utbildningsplatser
Dessutom vill partiet satsa på utbildning. För Skaraborgs del handlar det om upp till 1 500 utbildningsplatser.

– Vi tänker oss främst för dem som är varslade eller redan är arbetslösa. Man ska kunna gå en utbildning och ha en ersättning under tiden, även om man är varslad och inte är ute i arbetslöshet.

Samma idé med utbildning till personer vars jobb är i fara har regeringens egna varselsamordnare redan fört fram. Hittills har regeringen sagt nej, men frågan ska diskuteras vidare på regeringsnivå i nästa vecka.

Draghjälp i arbetet
Monica Green tror att regeringen till sist kommer att införa åtminstone delar av socialdemokraternas förslag.

– Vi kan vara draghjälp åt varandra - varselsamordnaren lägger sina förslag och oppositionen lägger sina förslag. Till slut kommer regeringen att ge sig, det är jag ganska säker på.