Urban Söderqvist har bråda dagar sin verkstad. Foto: Cristian Ölund/SR Skaraborg.

Kristider ljusa för bilverkstäder

Mitt under lågkonjunktur och finanskris så finns det företag och branscher som det går bra för. Bilverkstäderna går just nu mot ljusare tider.

Ett företag där man har fullt upp med att serva och reparera bilar är Urban & Reine Bilverkstad i Grästorp.

– Det kommer in nya kunder hela tiden. Folk behåller sina bilar längre innan de köper nya, säger Urban Söderkvist som tror på en ljus framtid för sin verkstad, men det är inte bara i Grästorp som man har mycket att göra.

Bättre än i fjol
På Motorbranschens Riksförbund så ser man att under januari månad 2009 så är beläggningen på verkstäderna bättre än under motsvarande månad för ett år sedan. 

För de bilhandlare som även har en verkstad så kan den vara räddningen nu när nybilsförsäljningen fullständigt störtdyker. För bara under december månad i fjol så sjönk försäljningen av nya bilar med 45 procent.

Framtiden ljus
Om det är bra med beläggningen på verkstäderna nu så finns det tecken på att det under 2009 kommer att gå ännu bättre för verkstäderna när nybilsförsäljningen spås ett mörkt år. 

På Urban & Reine bilverkstad i Grästorp planerar man att utöka sin verksamhet om trenden håller i sig.

– Vi hinner inte med alla kunder som det är idag på bara två personer som jobbar mellan 10-12 timmar per dygn. Får vi mer jobb så måste vi hitta fler mekaniker även om det är svårt.

Cristian ölund
cristian.ölund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista