Gott om fästingar - men inte ett enda TBE-fall

Lagom med regn och värme har gjort att det finns fler fästingar den här sommaren än tidigare. Trots det har Skaraborgs sjukhus hittills inte hittat något sjukdomsfall orsakat av viruset TBE, som bärs av fästingar.
Under juli,augusti och september är det stor risk att bli smittad av TBE. I områdena runt Mariestad och Lidköping finns det många fästingar som bär på TBE-virus, speciellt nära Vänern. Men enligt infektionsläkare Peter Nolskog på Kärnsjukhuset har inte ett enda fall av TBE hittills konstaterats i Skaraborg. Han tror att ett tiotal personer kommer att bli smittade av TBE innan sommaren är slut. Den som blivit smittad känner sig febrig, som i samband med influensa, men symptomen går snabbt över. Efter drygt en vecka kan den drabbade bli ordentligt sjuk. Konsekvenserna kan bli hjärnhinneinflammation och förlamningar, som kan sitta i upp till ett år.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".