Lättare att konfiskera knarkpengar

Domen mot en 32-årig knarkförsäljare från Tibro i förra veckan innebar att för första gången i Skaraborg har staten kunnat konfiskera knarkpengar. Tidigare har det varit mycket svårare.

Tidigare har polisen nästan alltid tvingats lämna tillbaka konfiskerade pengar, även när den misstänkte är dömd för grot narkotikabrott eftersom beviskraven har varit så höga.

Svårare att fortsätta brottslig verksamhet

Nu har kraven mindrats. Det innebär att det kan bli svårare för dömda att fortsätta verksamheten efter ett fängelsestraff.

-Jag vet fall där pengarna har använts när personen har kommit ut från sitt fängelsestraff, och startat upp verksamhet igen på pengarna han fick tillbaka. Det känns ju inte riktigt bra, säger Jan-Ove Fröberg, chef för narkotikaroteln i Skaraborg.

Enligt polisens beräkningar har man vissa år fått lämna tillbaka upp till en miljon kronor till dömda knarkbrottslingar, enbart i Skaraborg.

I fallet med Tibrobon som dömdes i förra veckan handlade det om över 400 000 kronor i kontanter, som hittades i samband med husrannsakan och som nu har konfiskerats av staten.

Reporter Tomas Ek

tomas.ek@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista